Zo ziet een traject met Memo@Work eruit

Ga je met ons in zee, dan pakken we het grondig aan. Daarbij houden we altijd ons doel voor ogen: een tevreden werknemer die duurzaam inzetbaar is en blijft. Samen doorlopen we verschillende modules: van oriëntatie tot nazorg. Lees hieronder hoe een traject met ons eruit kan zien.

Module 1

Oriëntatie

We maken kennis met de werkgever en de hulpvraag in wat wij een 'klikgesprek' noemen (dit is een gesprek waarin we ontdekken of we samen een goede 'klik' hebben). We brengen daarbij in kaart waar de problemen liggen. Daarnaast geven we informatie over onze begeleidingsmethodiek Krachtgericht Werken en hoe dit er uitziet in de praktijk. Hieruit volgt een advies.  

 

Module 2

Onderzoek

Tijdens deze module maken we een plan van aanpak en onderzoeken we inhoudelijk  welke problematiek onder de hulpvraag ligt. We gaan in gesprek met zowel de werkgever als de werknemer om van hieruit de match in kaart te brengen. Waar vinden jullie elkaar en wat is er voor nodig om de werkzaamheden (weer) passend te krijgen? Het resultaat is dat we duidelijkheid creëren - vanuit de problematiek die er is - welke begeleiding wij kunnen bieden in een vervolgtraject. 

 

Module 3

Uitvoeren

In de uitvoerende module hangt onze begeleiding af van het plan van aanpak dat uit het onderzoek is voortgekomen.

 

Mogelijke elementen van onze dienstverlening:

  • Talentenonderzoek, gekoppeld aan functies en sectoren
  • Trainen van de werknemer en de omgeving
  • Bespreken van andere levensgebieden en eventueel begeleiding of doorverwijzing
  • Kennisoverdracht, psycho-educatie
  • Ondersteunen bij solliciteren, zoals CV opmaken en vacatures zoeken
  • Job hunting en job matching
  • Job carving (huidige functie passender maken door het wijzigen van taken)

 

Een combinatie van bovenstaande activiteiten kan bijvoorbeeld leiden tot deze varianten:

 

Variant 1

  • Talentenonderzoek vanuit de krachtgerichte begeleidingsmethodiek, waarbij de werknemer inzicht krijgt in zijn competenties en de randvoorwaarden. Dit koppelen we aan de verschillende beroepen en sectoren waaruit een passende functie naar voren komt. We geven een terugkoppeling aan de werkgever om de mogelijkheden van arbeidsre-integratie te bespreken.

 

Variant 2

  • Talentenonderzoek volgens variant 1
  • Mogelijkheid tot werkervaringsplaats 1e spoor (dit is binnen huidige functie en bedrijf)

We begeleiden de werknemer op de werkvloer en zoeken naar de juiste werkomgeving. Tijdens coachingsgesprekken krijgen zowel de werknemer als de werkgever inzicht in de competenties en communicatiestijlen die de werknemer nodig heeft om de functie uit te kunnen voeren. Op basis van gestelde doelen worden evaluaties en coachingsgesprekken op de werkvloer gehouden, eventueel aangevuld met psycho-educatie en/of het trainen van de werkomgeving (zoals collega’s en teamleider).

 

Variant 3

  • Talentenonderzoek volgens variant 1
  • Mogelijkheid tot werkervaringsplaats 1e of 2e spoor (dit betekent een andere functie, in hetzelfde of in een ander bedrijf)

We zetten eerst in op het 1e spoor. Mocht dit niet passend blijken, dan zetten we het 2e spoor in. Hierbij coachen we de werknemer om vanuit eigen kracht een passende functie en werkgever te vinden om uiteindelijk duurzaam aan het werk te blijven. 

 

Module 4

Nazorg

In de nazorgmodule streven we ernaar dat de werknemer aan het werk blijft en dat we de ziektewet voorkomen. De thema's waaraan gedurende het de voorgaande modules in het traject is gewerkt, monitoren we en we zorgen ervoor dat zaken bespreekbaar blijven tussen werknemer en werkgever. Wanneer de werknemer bepaalde moeilijkheden tegenkomt, sturen we op tijd bij. Het doel is een gemotiveerde werknemer die (weer) volwaardig meedraait. Het nazorgtraject kan 3 tot 6 maanden duren, met eventueel een verlenging.

 

Coaching

De module 'coaching on the job' is een losstaande module waarin we de werknemer gedurende 3 tot 6 maanden begeleiden. Samen brengen we de bedrijfscultuur en de werkplek in kaart en kijken we met onze expertise in psychische problematiek naar alle levensgebieden van de werknemer. 

Wanneer we duidelijk inzicht hebben in de situatie en de problematiek, stellen we de werkinhoud vast en formuleren we doelen samen met een heldere begin- en einddatum.

Aan het einde van de module hebben werkgever en werknemer inzicht in de problematiek en hebben beide de benodigde begeleidingstools in handen gekregen. Het doel is dat de werknemer duurzaam aan het werk kan blijven en niet in de ziektewet terechtkomt. 

 

Heb je vragen of wil je een offerte ontvangen? Neem contact met ons op.

 

Memo@Work biedt ook korte bedrijfshulpverleningstrajecten aan. Lees hier meer

Responsief Roze Tekstblok

"Door altijd maar te moeten presteren heb ik mezelf tekort gedaan. Ik heb nu geleerd om rekening te houden met mijn gevoel"


Karin